VELUX Blog

13 december 2019 | Onderwerpen: InspiratieWij gaan Tiny: wonen in een Tiny House

Zo, we wonen nu sinds augustus in ons huisje.

In onze vorige blogs kon je lezen waarom wij, Arjan en Marijke, gekozen hebben voor een Tiny House en hoe dit bouwproces in zijn werk is gegaan.

De eerste maanden stonden vooral in het teken van het leren kennen van ons huisje. De timmerman Dimka Wentzel heeft echt vakwerk afgeleverd maar ondanks dat, kom je natuurlijk kinderziektes en onvoorziene zaken tegen. Zo hadden we in het begin last van de riolering maar dit probleem is gelukkig inmiddels verholpen. Ook moesten we lichtgevende tape plakken op de treden in onze slaapkamers en klikken de kastdeuren niet altijd even goed. Dit laatste komt omdat het natuurlijk werkt met temperatuurverschillen. Dit wordt geleidelijk minder en de het is een kwestie van de deurtjes af en toe opnieuw afstemmen. Ook het gebruik van een droogtoilet was voor iedereen wennen en zeker de eerste weken verlangden we terug naar een normale WC.

1-1E1A0594D-4F8A-4212-967C-3298690BA189

Wat betreft de ruimte en de kinderen is het ons enorm meegevallen. De eerste maanden was er nog geen gras buiten en aangezien we op klei grond staan, werd het bij regen enorm drassig en een grote modderpoel. Gelukkig is het gras nu weer volledig aangegroeid en dat scheelt echt een slok op een borrel.

En dan kom je natuurlijk op het schoonmaken, het schoonmaken van het huisje is echt een verademing ten opzichte van ons oude huis. Binnen een uurtje heb je alles schoon. Daarentegen moet je wel veel gedisciplineerder zijn dan bij een groot huis. Als je niet direct alles opruimt dan wordt het snel een rommeltje. Zeker met twee kinderen van 3 en 9!

Eind september hebben we ook de veranda geplaatst. Dit zorgde voor een vergroting van onze leefruimte. Ook al is de veranda nog niet helemaal gereed (de overkapping moet nog af gemaakt worden) het zorgt er wel voor verbinding met buiten. Dat is echt heel fijn. Ook kan je veel gemakkelijker de was buiten plaatsen of lekker met een boekje buiten zitten in de zon.

IMG_7614

ABD98A1C-3D9B-451C-900E-74F13416491FNu hebben we ook bijna alle weertypen meegemaakt. En dat heeft we gezorgd voor genoeg leermomenten:

In de eerste weken in ons huisje was het tropisch warm in Nederland. Een hele beproeving, we hadden in het begin veel last van de warmte. We hebben het geluk dat we veel ramen open kunnen zetten in ons huisje zodat het goed doortocht. Maar met name in loop van de middag werd het warmer in ons huisje. Door het gebruik van zonwering in de dakramen wordt het minder warm, dat scheelde al een hele hoop. Komende lente/zomer gaan we ook zonnewering voor de gewone ramen aanschaffen. We verwachten dat we dan de warmte nog beter kunnen beheersen.

Waar we alleen nog niet aan hadden gedacht waren de vliegen en muggen. We hadden niet verwacht dat in een relatief kleine ruimte met veel ramen, veel vliegen en muggen naar binnen zouden vliegen. Met name de muggen vielen ons erg tegen of vielen ons eigenlijk erg lastig.
In onze vorige woonplaats woonden we op een paar kilometer van het strand en daar hadden we eigenlijk weinig last van muggen. Op onze nieuwe plek hebben we er toch meer last van. Voor de komende zomer gaan we zeker horren aanschaffen voor de ramen en de dakramen.

Midden oktober is het echte herfstweer ingetreden in Nederland. Dat was voor ons echt even wennen. Als het de hele dag regent dan wordt het binnen toch wel erg knus met zijn vieren. Het zorgt er wel voor dat we ondanks het slechte weer, onze regenpakken aandoen en buiten gaan wandelen. En als je dan terugkomt in het huisje dan voelt dat toch ook wel weer erg goed.

07244D60-ADA5-4489-B434-21B84C864A3E

Ook hebben we nog geen keuze gemaakt voor de kachel. We twijfelen nog tussen een houtkachel, een gaskachel of een palletkachel. Elke kachel heeft zijn voor en nadelen. Het idee is om de winter eerst door te komen met een elektrische kachel en na een winter de definitieve keuze te maken. Dan hebben we namelijk een winter ervaren en weten we hoe koud het kan worden.

 

Kortom, het gaat met vallen en opstaan. Het is vaak ook zwaar maar dat neemt niet weg dat we deze reis, want zo beschouwen we het, enorm leerzaam , waardevol en leuk vinden. We hebben er nog steeds geen spijt van en staan nog volledig achter onze keuze. Of we dat na de winter ook nog zo ervaren… daar houden we je graag van op de hoogte! 😉

Groetjes,
Arjan en Marijke

 

Lees ook:

Misschien interessant voor jou

111050-01-XXL

Meer daglicht en frisse lucht?

Ontdek ook wat meer daglicht en frisse lucht met jouw woning kan doen. Download onze inspiratie brochure voor meer informatie en handige tips! 

Download de brochure

114665-01-XXL

Kiezen voor een Tiny House

Arjan en Marijke hebben besloten om in een Tiny  House te gaan wonen. Waarom ze dat doen en wat deze keuze voor hen inhoudt lees je in hun blog!

Lees de blog