VELUX Blog

26 augustus 2019 | Onderwerpen: InspiratieWij gaan Tiny: kiezen voor een Tiny House

Nog niet zo lang geleden hebben wij besloten om te gaan wonen in een Tiny House. En heel vaak wordt ons  gevraagd waarom we daar in vredesnaam voor gekozen hebben. Nou, dat zullen we je vertellen!

Het is een hele reis voor ons en wij nemen je er graag in mee. Leer ons kennen, wat ons bewogen heeft om te kiezen voor ‘Tiny’ en wat deze keuze allemaal voor ons inhoudt.

 

Wie zijn wij?

IMG_9800

Wij zijn Marijke en Arjan en samen met onze twee jongens, Jan (9) en Faas (3) gaan wij Tiny!
Arjan is het dagelijks leven zelfstandig ondernemer en heeft samen met zijn compagnon een pensioenadvieskantoor.
Marijke is werkzaam als interieurarchitect (ZZP’er). De laatste jaren hebben we ervoor gekozen dat Marijke haar ZZP’er activiteten op een lager pitje zet en is zij veel bij het gezin.
Jan gaat al naar groep zes, houdt van klimmen, klauteren en zit op breakdance.
Onze jongste Faas is heel ondernemend en dol op dieren.

 

Wat is een Tiny House?

Zo’n drie jaar geleden kregen wij het idee om in een Tiny House te gaan wonen.
Een Tiny House is een klein huis dat geschikt is voor een minimalistische en milieuvriendelijke levensstijl. Officieel heeft het een woonoppervlak van maximaal 50 vierkante meter maar de meeste zijn nog kleiner dan 30 vierkante meter.
138975-01-XXLEr wordt op een innovatieve manier gebouwd en de huisjes zijn er in verschillende soorten en maten. Er wordt meestal gebouwd met natuurlijke materialen of materialen die op een ecologisch verantwoorde wijze zijn verkregen. Hoewel een Tiny House klein is wordt er veel zorg besteed aan de architectuur en vormgeving. Over elke centimeter wordt nagedacht. Juist omdat er zo weinig ruimte is, moet er gebruik gemaakt worden van veel slimme oplossingen.

Een Tiny House wordt meestal in een natuurlijke omgeving geplaatst. Omdat een Tiny House over het algemeen niet uit steen en andere zware materialen bestaat hoeft er ook geen zware fundering aan gebracht te worden. Ons Tiny House gaat bijvoorbeeld op een trailer staan zodat die makkelijk verplaatst kan worden. Op die manier kunnen we flexibel wonen en hebben we een grote mate van onafhankelijkheid.

Waarom Tiny gaan?

Zoals al gezegd vragen mensen zich vaak af waarom we kiezen om te gaan wonen in een Tiny House en dat mét kinderen. Veel mensen willen vaak juist groter en meer. Kleiner en minder willen is dan snel een opmerkelijke keuze.

Onze interesse werd een paar jaar geleden gewekt. We wilden graag anders wonen, duurzamer en bewuster leven. We werden steeds meer ‘wakker’ en besefte dat de manier waarop we met de aarde omgaan niet meer kan.
Ook lijkt het wel alsof we leven in een ratrace doordat we nooit genoeg hebben. Tegenwoordig voelt alsof het geen keuze meer is dat beide partners werken, maar lijkt het haast een ‘moeten’ geworden.

Wij beseften ons dat we dat niet (meer) wilden. We hebben behoefte aan een eenvoudiger leven, zonder veel materiële ballast. Minder gericht op consumeren en met een kleine ecologische voetafdruk. Wij vinden het leven te kort om alleen maar te moeten werken voor bezit en zoals Arjan altijd zegt: “bezit is ballast.”

Het lijkt ons heerlijk om meer kwaliteit en vrije tijd te hebben, om met de kinderen mooie herinneringen te maken. En hoe mooi is het als je ook je kinderen hiervan bewust kunt maken. Dat zij hun eigen ervaringen opdoen, bewust leren omgaan met energie en hun leefomgeving. En dat we nog vaker er op uit kunnen trekken, de natuur in kunnen.

Zoals wij het zien: we hebben een hypotheek en een huis vol spullen, waarvan de meesten niet eens echt nodig zijn. Het kost geld en tijd.
Wij denken dat door in een Tiny House te gaan wonen, we een leven kunnen creëren waarin het draait om wat voor ons écht belangrijk is.
Voor ons is het dus een hele bewuste keuze om Tiny te gaan. “Minder huis, meer leven!”

506775-01 Untitled_1.14.1

Oké, de keus is gemaakt en wat dan?

De kogel is door de kerk, de beslissing is gemaakt en nu moeten er stappen ondernomen worden.

Er moet een ontwerp komen voor het Tiny House, de materialen en de definitieve plek moeten worden uitgezocht. Ook zal er veel veranderen voor de kinderen. Ze zullen weg gaan uit hun vertrouwde huis en misschien zelfs wel naar een nieuwe school.

128037-01-XXL

We hebben veel andere Tiny Houses bezocht om met de bewoners te praten en om inspiratie op te doen. De meeste Tiny House bewoners hebben geen kinderen. Het ontwerpen wordt daardoor wat lastiger omdat er maar bepekte ruimte is. Ons eerste idee is dan ook om te gaan voor eenvoud, strakke lijnen, een natuurlijke look en veel ramen. We willen eigenlijk zelfs een wand van raamwerk, waardoor we als het ware een levend schilderij hebben van de omgeving. Bij al onze keuzes zal optimale ruimtelijke beleving altijd het uitgangspunt zijn.

Genoeg te doen dus en ook genoeg om over na te denken.

Wij kijken enorm uit naar de komende periode, waarin we aan de slag gaan met de bouw van ons eigen Tiny House. Ben je net als ons, ook benieuwd hoe het gaat uitpakken? Volg dan deze blog! In onze volgende blog vertellen we alles over de bouw, welke keuzes en overwegingen we moeten maken en wat het eindresultaat is. En daarna vertellen we je natuurlijk alles over hoe het is om ook daadwerkelijk Tiny te wonen!

Tot snel!

Groetjes,
Arjan en Marijke

 

Lees ook:

Misschien interessant voor jou

Foto 2018-11-24 - ruw

Ons eigen ontworpen huis

Joost Straat vertelt in zijn blogs hoe hij zijn eigen energiezuinige huis heeft ontworpen, hoe de bouw verloopt en hoe hij het ervaart om er te wonen. 

Bekijk de blogs

5_VELUX_Inspiration

Meer daglicht en frisse lucht? 

Ontdek ook wat meer daglicht en frisse lucht met jouw woning kan doen. Download onze inspiratie brochure voor meer informatie en handige tips! 

Download de brochure