VELUX Blog

Oct 2, 2019 1:00:00 AM | Onderwerpen: inspiratie



Wij gaan Tiny: bouwen van een Tiny House

Het is definitief: we gaan in een Tiny House wonen! Maar wat nu?
In onze vorige blog kon je lezen waarom wij, Arjan en Marijke, hebben gekozen voor een Tiny House.
Nu we deze keuze hebben gemaakt komen er zo veel zaken op ons af. Hoe willen we dat ons Tiny House er uit gaat zien? We moeten een ontwerp maken, een bouwer zoeken die het huisje kan bouwen en een plek zoeken om te gaan staan.
Een heel proces dus, waar we ontzettend veel zin in hebben, maar wat ook lastig en tijdrovend is.

Het bouwproces

107179-01-XXLWe hebben het geluk dat Marijke een studie als binnenhuisarchitect heeft afgerond en daardoor een enorme hulp is tijdens het ontwerpen. Als het gaat om de stijl en uitstraling van het huisje, zitten we behoorlijk op een lijn en dat is wel erg prettig. Maar we kunnen het niet helemaal alleen. Daarom hebben we besloten om hulp in te schakelen van Timothy die zijn eigen Tiny House heeft ontworpen en gebouwd. Gelukkig vind hij het erg leuk om ons te helpen en voelen we elkaar goed aan. Elk idee, ontwerp en tekening die we hebben, leggen we dan ook eerst voor aan hem. Vervolgens detailleert hij de tekeningen en komt hij met goede ideeën en aanvullingen. Omdat hij zelf al een jaar in een Tiny House woont, heeft hij veel ervaring en weet hij goed waar we op moeten letten.  

Omdat we zelf niet zó handig zijn hebben we voor de bouw zelf, de hulp van een aannemer ingeschakeld. Het zoeken van een bouwer is ook een behoorlijke klus. Uiteindelijk zijn we in contact gekomen met drie bouwers die gespecialiseerd zijn in het bouwen van een Tiny House. Na gesprekken gevoerd te hebben met alle drie de bouwers hebben we er uiteindelijk voor gekozen om in zee te gaan met Dimka Wentzel. Hij heeft al meerdere huisjes gebouwd en staat goed bekend in de Tiny House scene. De goede en professionele gesprekken hebben de uiteindelijke doorslag gegeven.

Alleen al de voorbereidingen van de bouw heeft ons bijna een jaar gekost, van het starten met een ruwe schets tot het uitwerken op detailniveau. Een ontzettend leuk proces maar tegelijkertijd tijdrovend en soms ook frustrerend. We willen natuurlijk dat het prachtig wordt, maar naast mooi moet het ook functioneel en praktisch uitvoerbaar zijn. De verwachting is dat de bouw 4 tot 6 maanden zal duren. Dat klinkt lang, maar de tijd vliegt voorbij. In principe bouwt Dimka alles voor ons, het schilderen van de binnen en buitenkant willen we graag zelf doen, uiteraard met hulp van onze kids.

 

Keuzes, keuzes, keuzes…

We willen graag dat ons huisje mooi en strak wordt met aan de binnenkant vooral een warmte uitstraling. We moeten het met weinig ruimte doen en daarom vinden we veel lichtinval belangrijk zodat het huisje ruimtelijk aanvoelt. Tot slot moet het praktisch ingericht zijn, zodat we er ook daadwerkelijk met twee kinderen kunnen leven. Een behoorlijke lijst met eisen dus en enorm veel keuzes.

Veel Tiny Houses zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet en maken gebruik van accu’s en zonnepanelen. Op de plek waar wij willen gaan staan zou wel elektra aanwezig zijn. Omdat we twee kinderen hebben en accu’s niet de meest duurzame oplossing zijn, hebben we er voor gekozen om toch aan te sluiten aan het elektra. Zonnepanelen horen daar ook bij en die zullen op een later moment geplaatst worden. Hetzelfde geldt voor het water. Zelf water opvangen en hergebruiken klinkt mooi, maar met twee kinderen praktisch onmogelijk. We zijn dus wel aangesloten op het water.

3

De indeling van het huisje was de grootste puzzel. De basis was dat onze woonkamer zo ruim en hoog mogelijk moest worden. Ook de wand die volledig uit glas bestaat was een vereiste. Verder willen we in onze slaapruimtes kunnen staan. Dit is gelukt door twee bedsteden te maken. Je kan er inkomen via een trap, wat ook onze kast is. Daardoor kan je in het bovengedeelte staan.

Ondanks de beperkte ruimte is er gekozen voor een aparte douche en toilet. We hebben ruim een jaar geleden 2 weken proef gedraaid in een stacaravan waar de douche en toilet in één ruimte waren. Met twee opgroeiende jongens kwamen we al snel tot de conclusie dat dit geen pretje was. Zeker als je in de ochtend aan het douchen bent en iedereen moet naar de WC. Voor het toilet hebben we vervolgens gekozen voor een droogtoilet. Een droogtoilet is een toilet dat geen water gebruikt. Met een droogtoilet wordt alles gescheiden afgevoerd. Een droogtoilet is een belangrijk onderdeel om off the grid te kunnen leven. Een groot bijkomend voordeel is dat je bijna geen water verbruikt. In het begin moesten we behoorlijk wennen aan het droog toilet. Opvallend is wel dat een droogtoilet eigenlijk niet ruikt, in vergelijking met een normaal toilet.

Omdat we graag een warme uitstraling willen, hebben we gekozen voor een natuurlijke houtlook. Daarvoor hebben we gebruik gemaakt van multiplex. Om de mooie houtkleur te behouden en te accentueren hebben we gekozen om al het hout te verven met een transparante lak. Dat was een wel een behoorlijke klus.

1

Zoals al gezegd wilden we graag veel lichtinval. Veel ramen dus. Het idee is dat overal waar je staat je naar buiten kunt kijken. Eén wand van ons huisje bestaat volledig uit ramen en dat is echt prachtig. Dit geeft een schitterende lichtinval en als je naar buiten kijkt is het net een levend schilderij. Ook bij het aanrecht is gekozen voor een mooi raam zodat we tijdens het koken of de afwas naar buiten kunnen kijken. Verder hebben we in onze slaapkamers aan beide kanten een raam geplaatst. Elke ochtend als we wakker worden kijken we naar buiten. Hoe mooi is dat!

ACTIVEMaar dat was wat ons betreft nog niet genoeg. We willen ook nog ramen in het dak en daarom kozen we voor 4 langwerpige VELUX dakramen. Omdat de dakramen niet binnen handbereik zitten, wilden we automatische te openen dakramen, je weet wel – die op een afstandsbediening werken. We vonden al snel een oplossing: VELUX Solar INTEGRA® dakramen. Deze worden aangestuurd door zonne-energie, wat perfect past in ons plaatje. Toen we hier eenmaal naar aan het kijken waren kwamen we ook het smarthome systeem van VELUX tegen: VELUX ACTIVE. Een systeem dat zorgt voor binnenklimaatbeheersing. Omdat het klimaat in een Tiny House lastig te reguleren is en je makkelijk grote temperatuur schommeling hebt, leek dit ons een geweldige toevoeging. Het systeem monitort namelijk constant de temperatuur, vochtigheid en CO2-niveau in onze woning en opent (of sluit) vervolgens de dakramen en buitenzonwering.

De buitenzonwering toepassen op de dakramen is namelijk geen overbodige luxe met zoveel ramen. Heerlijk al dat zonlicht, maar je kan wel voorstellen hoe warm het dan kan worden!
Daarnaast konden we ook meteen rolgordijnen vinden die bij onze stijl pasten en ook elektrisch bedienbaar waren, dat geeft toch dat beetje extra privacy en sfeer.  

 

De locatie

De locatie is wel een punt van aandacht geworden. In eerste instantie zouden we in ons woonplaats Noordwijk samen met de woningstichting een aantal Tiny Houses realiseren. Dit als onderdeel van een groter plan van de woningstichting. In principe was alles in kannen en kruiken totdat de verkiezingen kwamen. Er is een coalitie gekomen met andere ideeën en het lijkt er op dat onze beoogde locatie tijdelijk geparkeerd wordt. Desondanks hebben we wel besloten om de bouw door te laten gaan en desnoods te moeten verhuizen naar een andere plaats. Je moet wat over hebben voor je dromen…

We zijn er in ieder geval goed druk mee en kunnen niet wachten tot het af is en we eindelijk in ons eigen Tiny House kunnen wonen. Natuurlijk zullen we je daar ook alles over vertellen in onze volgende blog!

Groetjes,
Arjan en Marijke

 

Lees ook: