VELUX Blog

Auteur Joost Straat
13 augustus 2019 | Onderwerpen: InspiratieOns eigen ontworpen huis: heerlijk thuis

Het is ondertussen alweer augustus en we hebben de warmste dagen ooit gemeten in juli goed doorgemaakt in onze nieuw gebouwde woning. Gelukkig! Want spannend vonden we het wel. Iedereen die ons enigszins kent, vroeg ook hoe het ging, nu dat ze weten dat we wonen in “het huis zonder verwarming én zonder koeling”. Iedere nacht hebben de VELUX dakramen hun werk gedaan en de woning goed doorgelucht zodat we fris konden beginnen aan de volgende hete dag.


Hoewel het binnenklimaat zeker een bepalende factor is van prettig wonen, is de sfeer en de inrichting in de woning natuurlijk net zo belangrijk. Daarom hebben we tijdens de voorbereidingen van de bouw, een wooninspiratiedag van VELUX bezocht. Daar hielp één van de interieurstylisten ons met het samenstellen van het juiste kleurenpallet voor de inrichting van onze woning. Met onder andere dit advies onder de arm zijn we gekomen tot de inrichting waar wij ons thuis voelen. En dat werd ons meer dan duidelijk tijdens onze afgelopen zomervakantie, of eigenlijk bij het weer thuis komen daarvan.

In de periode die achter ons ligt hebben we veel meegemaakt en is onze woondroom werkelijkheid geworden. Hoewel de aannemer de meeste fysieke arbeid heeft geleverd, heeft het ons ook de nodige inspanning gekost. Vooral de vele keuzes die je moet nemen: een deur rechts of linksom open laten gaan, raampjes boven de deuren of juist niet? Gestuukte of behangen wanden?  Wat leggen we op de vloer? Zeker als je een huis zelf laat bouwen zijn er echt veel keuzes te maken. Op een bepaald moment hadden we dat wel een beetje gehad en begon de “keuzestress” bij ons toe te slaan. Maar goed, de woning is ondertussen opgeleverd en ingericht. Om even echt te ontstressen hebben we besloten (weer een keuze…) onszelf op vakantie te sturen. Even geen huis, klus of keuzes. Even helemaal niets.

Het mooie van vakantie was voor ons ook het thuis komen. Ook nu weer, eigenlijk sterker dan ooit, lonkte het huis als de plek waar wij horen. Dit was achteraf gezien, naast de bovengenoemde hitte test ook onze vuurdoop. En wat voelen we ons op onze plek in het huis, er hangt al echt ónze sfeer. Het is nu al ons plekje geworden. Hoe fijn is dat!

Even, heel even, bedachten we tijdens onze vakantie dat we met onze opgedane bouwervaring nog wel een ander huis zouden kunnen ontwerpen. Dan zouden we dit huis verkopen. We keken elkaar aan en wisten meteen: dat ging te ver, dit huis is ons paleisje en niet voor een ander!

 

Blijf op de hoogte hoe wij het ervaren

Verdiep jij je ook in energiezuining bouwen?
We willen met de bouw van ons huis laten zien dat een energiepositieve woning meer oplevert dan het kost en delen onze ervaringen via deze blog.