VELUX Blog

Auteur Joost Straat
07 maart 2019 | Onderwerpen: Inspiratie, ProductenOns eigen ontworpen huis: géén verwarming

20190228_162051591_iOSEerder heb ik al een aantal artikelen voor VELUX mogen schrijven over het huis dat wij aan het bouwen zijn. Onze woning is een voorbeeld van hoe het nieuwe wonen wat ons betreft moet zijn: een woning waar je energie van krijgt. Een zuinige, energie positieve woning met een goed comfort. Wij zullen door het bouwen van onze droom laten zien dat dat kan!

Ondertussen komt de oplevering al in zicht. De woning is gebouwd en de kozijnen zijn geplaatst. Zo in het (onverwachte) voorjaarszonnetje is het al echt lekker toeven achter het raam. Veel mensen blijven even staan bij de woning en het liefst zou ik met ieder van hen even een praatje aan gaan. Als ik uitleg dat onze woning zo goed geïsoleerd is dat er geen basisverwarming meer is, is de meest gestelde vraag: 

 “Kan dat echt, wordt het dan niet te koud in de winter?”

Warmte-afgifte door persoon - definitief 2Ik ben ondertussen gewend om het uit te leggen en vergelijk het met een goede winterjas: de winterjas zorgt dat je lichaam warm blijft, daar heb je ook geen verwarming nodig. Op die manier werkt het ook in onze woning. Door de goed geïsoleerde en luchtdichte woning hebben we maar heel weinig warmte nodig, de warmte van bijvoorbeeld de koelkast, andere apparatuur én onszelf is al genoeg.

Veel mensen vergeten dat ons lichaam ook warmte maakt, terwijl we, als we een tijdje met een grote groep in een kleine ruimte zijn, dat wel weten: het wordt dan al snel te warm. Dit komt door onze lichaamswarmte: een mens in rust maakt al 100 Watt warmte, net zoveel als een oude gloeilamp!

Hoewel het een logische vraag is, ligt de echte uitdaging in de zomer:

“Hoe houd je het comfortabel in de zomer?”

Door een goed geïsoleerde woning blijft de warmte in de woning, maar zorg dus dat je in de zomer die warmte buiten kan houden en het overschot daarvan goed kan lozen. Bij een eerste thermische simulatie van onze woning kwamen we op 65 ºC binnen, grondige maatregelen waren dus écht nodig. Om oververhitting te voorkomen hebben we een aantal maatregelen genomen:

 • 20190228_162520033_iOSBouwkundige overstek
  De bouwkundige overstek op het zuiden is zo ontworpen dat de zon in de zomer niet binnen komt, bij een lagere zon in de winter schijnt hij wel lekker naar binnen.
 • Niet te veel ramen
  Veel daglicht in huis is belangrijk voor je comfort, maar bedenk goed waar je de ramen plaatst. Vooral in de oost- en westgevel wil je niet te veel ramen: door de lage zon in de ochtend (oost) en avond (west) komt de zon flink naar binnen. Een overstek helpt in die gevallen niet.
 • Automatische zonwering
  We hebben screens aan de buitenkant van de ramen geplaatst. Deze worden automatisch bediend zodat ook als we er niet zijn de warmte buiten blijft.
 • Lisdodde 11 - koelingGoed ventileren
  Als het binnen te warm wordt kunnen we eenvoudig veel warmte lozen. Dit kan via de VELUX ramen die boven in de vide zitten. Deze ramen kunnen op basis van instellingen automatisch open en dicht. Zelfs in het geval van een klein buitje gaan de ramen automatisch dicht: daarvoor is een regensensor in het kozijn opgenomen.

20190228_163131972_iOSDe eerste ervaringen zijn goed

De VELUX dakramen zijn een aantal weken geleden geplaatst en werken écht goed. We zetten ze al regelmatig open om goed te ventileren. Ondanks dat er nog geen stroom in de woning is werken ze toch: de dakramen op zonne-energie zijn voorzien van eigen zonnepaneeltjes en ook een accu is in het kozijn verwerkt. Ook hebben de regensensoren op de dakramen zichzelf al bewezen. Plotseling gingen de ramen ineens dicht, we hadden niet eens door dat het regende. Hoe lekker is dat!

 

 Nog even en dan verhuizen!
Nog een paar weken en dan is het zover. Dan mogen we er eindelijk gaan wonen! We zien daar erg naar uit en zijn benieuwd of alles uitpakt zoals we het hebben bedacht.

Goed voorbeeld om te volgen

We willen met de bouw van ons huis laten zien dat een energiepositieve woning meer oplevert dan het kost.
Ben je benieuwd of onze droom werkelijkheid wordt en of het echt lekker toeven wordt? Wordt de woning inderdaad zo zuinig dat er energie over blijft? De komende maanden zal ik tijdens de bouw van onze woning je via deze blog op de hoogte houden!

Lees ook: