VELUX Blog

Dec 9, 2020 1:00:00 AM | Onderwerpen: tips, inspiratieVerbouw bonus winnaar: zolder wordt comfortabele woonverdieping met veel natuurlijk licht

Thijs Barten en zijn gezin wonen al jaren met veel plezier in het Noord-Brabantse Uden. Toen zijn vrouw zwanger werd van een tweeling, is besloten om de zolder volledig om te bouwen tot een extra woonverdieping: een kantoor, twee slaapkamers en een badkamer. Drie VELUX dakramen zorgen voor het gewenste comfort. Thijs: “Het is erg aangenaam op de kamers. Er is veel natuurlijk licht en we kunnen lekker door luchten. Echt een wereld van verschil met hoe het eerst was.”

“Ik heb tegenwoordig vier meiden,” vertelt Thijs over de huidige gezinssituatie. “Mijn vrouw en ik hadden al twee dochters en wilden een derde kindje. Toen bleek mijn vrouw zwanger van een tweeling. We wonen hier nu zeven jaar en het bevalt heel goed. Het is een fijn huis in een prettige buurt waar we graag blijven wonen. Alleen de ruimte werd schaars. Met een derde op komst werd het al wat krap, maar met een derde én vierde moest er echt wat gebeuren.”

Een appartement gecreëerd
Er lagen al plannen om de zolder te verbouwen naar woonruimte. Dit plan werd aangepast en doorgezet. “Een gedeelte van de zolder gebruikte ik als kantoor, de rest was opslag. Het was eigenlijk één grote ruimte. We hebben gewikt en gewogen en de schetsen een aantal keer aangepast, ook omdat er dus plots ook een vierde op komst was. Uiteindelijk hebben we bijna een soort van appartement gecreëerd. Als je nu de trap opgaat vind je er mijn kantoor, twee slaapkamers én een volledige badkamer. Omdat de zolder al vrij hoog was, is er ook nog altijd een zolderverdieping met vaste trap voor opslag.”

Velux_271120_Barten_Uden-0440-jpg

Gaan voor maximaal daglicht
Als Thijs terugdenkt aan de oude ruimte, kan hij het verschil eigenlijk bijna niet geloven. “Het is een enorm verschil. Je keek eerst nog echt tegen het dak aan. Ook lag er gewoon een simpel vloertje in. We hebben echt een hele nieuwe verdieping gecreëerd, alles is mooi gestuct en afgewerkt. Het is echt helemaal af maar vooral ook heel licht. Eerst hadden we al een VELUX dakraam op het noorden. We hebben nu twee VELUX dakramen op het zuiden en dat is echt een wereld van verschil. Zo veel daglicht, echt heel fijn.”

Thijs wilde fijne kamers voor zijn dochters en ging voor maximaal daglicht. “Het voornaamste was dat we gewoon lekker veel zonlicht binnenkregen. Zoveel mogelijk echt licht, daar ging het om. We hebben dan ook voor de twee grootste dakramen gekozen die in onze situatie mogelijk waren. Er zitten buitenrolluiken op, dus we kunnen de slaapkamer ook helemaal verduisteren. Ook houd je zo de warmte lekker buiten, mocht dat nodig zijn. Het is de perfecte oplossing voor een slaapkamer.”

Velux_271120_Barten_Uden-0229

Simpel en veilig luchten
Ook wil je op een kinderkamer natuurlijk lekker kunnen luchten. “Daarom heb ik gekozen voor uitzettuimelvensters. Dat is het makkelijkste raam voor de kinderen, ze kunnen het haakje simpel en veilig dichtdoen of open doen als ze frisse lucht willen. Je moet kunnen ventileren en dat gaat met deze ramen supergoed. Wat ook een voordeel is van deze ramen is dat je ook een stuk extra ruimte creëert. In de in verhouding kleinste kamer zijn we dan ook voor het grootste raam gegaan. Omdat hij op een schuine kant zit, winnen we toch weer zo’n 40 cm om te staan.”

Badkamer is niet vergeten
In de badkamer is een wat kleiner tuimelvenster te vinden. Ook een must wat Thijs betreft. “De badkamer is echt supermooi geworden, eigenlijk misschien wel mooier dan de andere badkamer. Hier hebben we uiteraard ook voor een raam gekozen. Je wil in een badkamer kunnen ventileren tegen het vocht en ook in deze ruimte is een beetje daglicht gewoon echt fijn.”

Velux_271120_Barten_Uden-0413

Mooi eindresultaat, soepel verlopen
Thijs is erg tevreden over het eindresultaat en het verloop van de verbouwing. “Ik wist bij aanvang al dat ik een VELUX oplossing wilde hebben. We hadden vroeger thuis ook altijd VELUX dakramen, het is gewoon heel degelijk spul. De aannemer heeft goed meegedacht over wat daadwerkelijk mogelijk was en wat de meeste ruimte op zou leveren. Het plaatsen verliep ook erg soepel. Ik zou het zo weer doen. We overwegen zelfs om op de nieuwe zolder een dakraam bij te plaatsen. Maar goed, eerst dit even laten bezinken want het is wel een heel project geweest.”