VELUX Blog

Auteur Dennis Bakker
Oct 19, 2017 1:00:00 AM | Onderwerpen: inspiratie, ProductenHeb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Ben je op zoek naar extra ruimte in huis? Denk dan eens aan je zolder! De zolder is de ideale ruimte om een slaapkamer, kinderkamer, badkamer of werkkamer te maken. De oppervlakte beslaat in de meeste gevallen de gehele lengte en breedte van de woning. Alleen: het ontbreekt vaak aan voldoende daglicht, ventilatiemogelijkheden en stahoogte om er een verblijfsruimte van te maken. Maar dat valt met dakramen of een dakkapel eenvoudig op te lossen! 

Vraag is alleen: heb je een vergunning nodig om een dakraam of dakkapel te (laten) monteren?

Wanneer is er een vergunning nodig?
Wil je weten wanneer je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel? Dan heeft VELUX een handige checklist voor je. Deze kun je hieronder gratis downloaden:


Oké, ik heb géén vergunning nodig... Wat zijn nu mijn mogelijkheden?
VELUX heeft naast de alom bekende dakramen ook dakkapellen in haar assortiment. Omdat de VELUX dakkapel basis en VELUX dakkapel serre niet meer dan 0,6 meter ten opzichte van het dakvlak uitsteken, hoeft je hier in de meeste situaties ook geen omgevingsvergunning voor aan te vragen. Voorwaarde hierbij is wel dat deze daglichtvoorzieningen overal meer dan 0,5 meter van de randen van het dakvlak of het platte dak liggen (de zijkanten en de onder- en bovenkant). Vergunningsvrije VELUX dakkapel type serre

Let op! Wil je een VELUX dakkapel basis of VELUX dakkapel serre plaatsen aan de voor- of zijkant (naar toegankelijk gebied (de weg, groen, water) gekeerd), dan dien je na te vragen of er welstandseisen gelden of speciale bestemmingsplannen zijn. Deze kunnen het aanvragen van een omgevingsvergunning wel noodzakelijk maken.

Wat zijn dan de voordelen van een VELUX dakkapel?
Buiten dat ze enorm veel daglicht toelaten, ideaal zijn voor het creëren van extra staruimte en ook nog eens snel te monteren zijn (vaak van binnenuit), zijn dit te voordelen:

  • Mag vaak vergunningsvrij worden geplaatst
  • Mag op tweede verdieping worden geplaatst
  • Bespaart tijd en geld voor vergunningstraject
  • Daglicht van voren én van boven (bij VELUX dakkapel serre)
  • In verschillende afmetingen verkrijgbaar

En zo zijn er nog veel meer voordelen! Die kun je allemaal vinden door op de button hieronder te klikken:

Download checklist dakkapel vergunning