VELUX Blog

May 6, 2020 1:00:00 AM | Onderwerpen: Professionals



Bouwregelgeving of gezond verstand?

Gelamineerd glas, een veilige keuze!
In Nederland is de NEN 2608; vlakglas voor gebouwen, weerstand tegen windbelasting, eisen en bepalingsmethode, dé norm als glas wordt toegepast.
Glas in VELUX dakramen dient ook aan de eisen van deze norm te voldoen.

Glas is een sterk product. Het kan veel belasting opnemen, maar ook stukgaan. Vrijwel iedereen is zich ervan bewust dat glas scherp is als het breekt. Een sprekend voorbeeld is de glazen vloer in een restaurant waar ik weleens kom: de meeste bezoekers lopen niet op deze
vloer, maar erlangs. Glas, toegepast als vloerbeglazing, heeft echter een dusdanige samenstelling dat het veilig is om erover te lopen.

142164-01-XXLBovendien wordt er nog rekening gehouden met de mogelijkheid dat er één glasplaat van het toegepaste gelaagde glas mag breken. Na een eventuele glasbreuk is de glazen vloer nog steeds beloopbaar en volkomen veilig. Dit alles heeft te maken met de uitgangspunten van NEN 2608-norm. Na glasbreuk dient de ruit in deze situatie nog restdraagvermogen te hebben. Enkel glas heeft dit na breuk niet, maar gelaagd glas wel.

Glas, zoals toegepast in VELUX dakramen, hoeft logischerwijs geen restdraagvermogen te hebben, maar wel reststerkte. Dat is wederom om de gevolgen van een eventuele glasbreuk zoveel mogelijk te beperken. In dat geval mogen er bij glasbreuk geen glasscherven of -brokken naar beneden vallen.

Het glas in de dakramen van VELUX is vaak isolerend dubbelglas. Het onderste glasblad van meerbladig isolerend glas moet ten minste gelaagd glas zijn. Het moet namelijk aan de regelgeving voldoen en vooral ook aan de eis van reststerkte. Dat gelaagde glas moet voldoen aan klasse 1(B)1 conform de NEN-EN 12600 (beproeving met het kruiwagenwiel). Gelaagd glas in de varianten 33.2 of 44.2 zijn samenstellingen die doorgaans deze klasse hebben.

 

De geharde buitenruit en gelamineerde binnenruit van VELUX dakramen zorgen voor een extra veilig product voor bewoners wat het risico op aansprakelijkstelling voor aannemers, vanuit de Wet Kwaliteitsborging Bouw die spoedig in werking zal treden, tot een minimum beperkt. Daarnaast kan de VELUX beglazing door de luchtdichtheid van het dakraam en de hoge thermische isolatie worden meegenomen in de totale energietransitie van een woning.

Klik op de onderstaande button voor meer informatie over VELUX beglazing. 

Het nieuwe VELUX glasprogramma