VELUX Blog

Apr 3, 2019 1:00:00 AM | Onderwerpen: tips, inspiratie5 tips voor een geweldige slaapkamer

De slaapkamer… We staan er niet altijd bij stil, maar dit is een kamer waar we behoorlijk veel tijd van onze dag doorbrengen. Een hele belangrijke kamer dus! Een goede, prettige slaapkamer laat je tot rust komen en zorgt dat je heerlijk slaapt, uitgerust en fit wakker wordt. Maar hoe zorg je hier nou voor? En wat maakt een slaapkamer nou een échte geweldige slaapkamer?

Wij geven hieronder 5 tips:

1. Zorg voor rust

Je slaapkamer is een plek om tot rust te komen, eigenlijk heel logisch dat het dan ook een rustige plek moet zijn. Geen rommel dus!
Kijk eens goed rond in je slaapkamer en verwijder alle spullen die je niet gebruikt of nodig hebt. Gooi de spullen die je echt niet meer nodig hebt weg. Zijn er spullen die je toch nog graag wilt bewaren?  Berg deze dan netjes op in opbergdozen, kasten of onder je bed. Zorg in ieder geval dat ze uit het zicht zijn.
Geef vervolgens je bed een prominente plek in je slaapkamer. Hier gaat het namelijk om, jouw slaapkamer is de plek waar jij straks heerlijk gaat slapen. Zorg dat er genoeg ruimte in de slaapkamer overblijft om, om je bed heen te lopen. Staat er bijvoorbeeld een kledingkast in de slaapkamer die veel ruimte in neemt? Kijk dan eens of je deze misschien in een andere ruimte kunt plaatsen.
Zorg er vervolgens voor dat je slaapkamer de juiste kleurtonen heeft. Drukke, felle kleuren zullen je geen rust geven. Warme, zachte kleuren daarentegen wel.Rust

2. Zorg voor voldoende daglicht

Wist je dat licht een enorm belangrijke factor is in een ruimte? Daglicht heeft een groot effect op de beleving van ruimte in een kamer. Als een slaapkamer bijvoorbeeld erg donker is, dan komt deze snel krap en benauwend over.
Zorg er daarom voor dat er voldoende glasoppervlak is in je slaapkamer. Wij adviseren om het glasoppervlak minimaal gelijk te stellen aan 25% van je (beloopbare) vloeroppervlak – voor de ideale hoeveelheid daglicht. Oftewel: Stel jouw slaapkamer is 4 bij 4 meter en heeft dus een vloeroppervlak van 16m2, zorg dan voor een glasoppervlak van minimaal 4m2.
Met voldoende daglicht krijg je een prettige slaapkamer die ruim en fris aanvoelt. En stel je eens voor hoe het is om gewekt te worden door de opkomende zon? Héérlijk! 
En een ander bijkomend voordeel is dat je slaapkamer zo ook nog eens op natuurlijke wijze verwarmd wordt. Wel zo lekker voor je energierekening.
Bang dat je slaapkamer te warm wordt met zo veel glasoppervlak? Geen zorgen, de juiste buitenzonwering houdt ongewenste warmte buiten!
Daglicht


3.
 Zorg voor voldoende frisse lucht

Voldoende frisse lucht… dat klinkt heel logisch, maar hoe logisch is dit eigenlijk?
Wist je dat vochtige lucht veel schimmels, bacteriën, allergenen en weinig zuurstof bevat? En dat een gemiddeld gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen, per dag ongeveer 10 liter aan water uitstoot, in de vorm van zweet, ademen, etc.?  
Verstandig dus om te zorgen voor voldoende frisse lucht en om deze vochtige, vieze lucht uit je slaapkamer te verwijderen.
Daarnaast is de vochtige, zuurstofarme lucht moeilijker te verwarmen en warm te houden en kost het dus meer energie. Nog een goede reden om je slaapkamer regelmatig te luchten (en om sowieso je hele woning goed te ventileren).
Spuien (ook wel: je ramen openzetten) en mechanisch ventileren kunnen hierbij elkaar uitstekend aanvullen en zo zorgen voor een uitgebalanceerd en gezond binnenklimaat. Hierdoor gaat je slaapkamer een stuk prettiger aanvoelen en is deze veel gezonder. 

Vind je het moeilijk om op tijd te luchten? Vergeet je het vaak of weet je niet zo goed wanneer je nu wel of niet je ramen open moet zetten? Daar hebben wij een oplossing voor:
De elektrisch bedienbare VELUX INTEGRA® dakramen en lichtkoepels kunnen zich automatisch openen en sluiten. Sluit deze dakramen aan op het VELUX ACTIVE with NETATMO systeem (bedienbaar met je smartphone) en je bent verzekerd van een gezonder binnenklimaat. Met VELUX ACTIVE monitoren intelligente sensoren automatisch de temperatuur, vochtigheid en het  CO2 niveau in je kamer en bedienen zo de VELUX INTEGRA® elektrische dakramen, zonweringen en rolluiken.

Frisse lucht 

4. Zorg voor verduistering

Een rustige slaapkamer met voldoende daglicht en frisse lucht zal ervoor zorgen dat je ruimte heerlijk aanvoelt. Maar je moet natuurlijk ook goed kunnen slapen en dat gaat het beste in een rustige, maar vooral donkere slaapkamer!
Met de juiste verduistering zorg jij ervoor dat je op tijd kan slapen, maar ook dat je eens lekker lang uit kunt slapen. Daarnaast biedt het ook nog eens privacy!
Wil je naast verduisteren ook graag het daglicht reguleren? Geen probleem, ook daar zijn perfecte oplossingen voor.
Voor daglichtregulatie zijn er verschillende opties, zoals vouw-, plissé, en rolgordijnen in talloze kleuren en dessins, waardoor er altijd een match is met jouw slaapkamerstijl!

Verduister


5.
 Isoleer je slaapkamer

Er zijn verschillende reden om je slaapkamer te isoleren. Je kan isoleren tegen energieverlies, maar je kan ook isoleren tegen ongewenste geluiden van buitenaf.
Het is natuurlijk zonde om je slaapkamer warm te stoken, om vervolgens deze warmte direct kwijt te raken via je dakconstructie, je oude (dak)ramen of muren. Zo blijft je slaapkamer oncomfortabel en je energierekening oplopen. Een nieuw dakraam kan hier de oplossing zijn. Deze is voorzien van oplossingen in de constructie om het warmteverlies tot een minimum te beperken. En dankzij een groot glasoppervlak kan een dakraam ook bijdragen aan het op een natuurlijke wijze verwarmen van een slaapkamer (zie tip 2).
Sommige mensen vinden geluiden van buitenaf heerlijk en vallen het beste in slaap bij het geluid van regen op hun dakraam. Maar vaak is een stille slaapkamer beter voor de nachtrust. Zo zorg je namelijk dat je niet gewekt wordt door (onverwachte) geluiden. Met de juiste glaskeuze in je dakraam of met een rolluik zorg je er al snel voor dat  geluiden van buitenaf gedempt worden. Daarnaast heeft een rolluik in de winter ook een warmte isolerend effect en is het warmtewerend in de zomer! 
Isoleer

Maak met de bovenstaande tips van jouw slaapkamer ook een heerlijke rustige, lichte en frisse slaapplek waar je optimaal tot rust kan komen.
Aan de slag met je slaapkamer en op zoek naar inspiratie? Klik dan op de button hieronder!

Slaapkamer inspiratie

Slaap lekker!