VELUX Blog

Jun 10, 2020 1:00:00 AM | Onderwerpen: tips, inspiratie8 tips tegen muggen

Irritant gezoem, overal jeuk… Zomers gaan vaak gepaard met muggen en iedereen weet hoe onwelkom die kunnen zijn! Niet voor niets zijn er dan ook honderden soorten vliegenmeppers, anti-mug sprays, crèmes, lampen, etc. te koop voor wie het gevecht met de zoemde, bloedzuigende vijand aan wil gaan.

Maar hoe kan je voorkomen dat ze überhaupt binnen komen?  Wij geven je graag wat tips!

121386-01-XL

 

1. Klamboe of muskietennet

Een hele doelgerichte oplossing als je goed wilt slapen is een klamboe of muskietennet dat goed afsluit rond je bed. Dit houdt gegarandeerd muggen op afstand.
Goed om te weten: In Nederland zijn geïmpregneerde klamboes niet nodig.

132938-01-XXL

2. Voorkom stilstaand water

Stilstaand water is de perfecte broeiplek voor muggen. Controleer hier regelmatig op in bloempotten, emmers, vogeldrinkbakken, dakgoten, de overstortput, de gootsteenafvoer, etc. en probeer het zo veel mogelijk te voorkomen, af te dekken of te verplaatsen - weg van ramen en deuren. 

122518-01-XXL

3. Insectenhorren

Horren zijn de perfecte manier om muggen niet van buiten naar binnen te laten komen. Door een hor te plaatsen voor elke grote opening naar buiten, minimaliseer je al snel het risico op insecten binnen. Voor deuren en gevel ramen heeft VT Wonen een hele prettige werkinstructie gemaakt.

Dakramen werken vaak net iets anders. Omdat dakramen tuimelen zijn hier andere soort horren voor nodig. Een VELUX insectenhor zorgt ervoor dat je je dakraam gewoon kunt openen om te luchten.  De duurzame, transparante stof laat je gewoon genieten van het uitzicht en het biedt 100% bescherming tegen insecten. Daarnaast zijn ze eenvoudig te bedienen, monteren en te combineren met andere VELUX raamdecoratie.

141272-01-XXL

4. Huis, tuin en keukenmiddeltjes

Etherische oliën van kruidnagel, lavendel, pepermunt, citronella of citroeneucalyptus staan erom bekend dat ze muggen op afstand houden. Ook de geur van azijn, wierook, tijgerbalsem, basilicum en knoflook kunnen helpen bij het weghouden. Je kan deze in huis gebruiken, in de vorm van spray, kaarsen of jezelf er mee insmeren voor het slapen gaan.

118096-01-XXL

 

Heb je toch nog gezoem gehoord en weet je dat ze alsnog je huis binnengedrongen zijn? De onderstaande tips kunnen er voor zorgen dat ze je alsnog met rust laten.

 

5. DEET

Het is een van de eerste en meest bekende tips die je hoort, smeer DEET! Het houdt de muggen en insecten niet uit je huis, maar het zorgt er wel voor dat je niet gestoken wordt.
Er zijn verschillende soorten DEET, laat je goed informeren bij een drogist of apotheek welke het beste is voor jou.

 

6. Ventilator

Een ventilator op een hoge stand blaast muggen letterlijk weg. Ze kunnen zich niet tegen de sterke luchtstroom weren, maar jij jezelf wel tegen nieuwe muggenbulten.

Fan

7. Koel lichaam

Iets minder voor de hand liggend, maar ook doeltreffend. Muggen komen op je lichaamswarmte af. Lig jij ’s avond te woelen en draaien van de warmte en loopt het zweet over je voorhoofd? Des te makkelijker ben je te vinden als prooi. Probeer het dus lekker koel te houden in je slaapkamer, zodat jij niet oververhit raakt. Veel water drinken of een koud voetenbad kan helpen bij het afkoelen van je lichaam.

Hot

8. Vitamine B

Iets wat je tegenwoordig steeds vaker hoort, maar nog niet wetenschappelijk bewezen is, is dat vitamine B goed werkt als anti-muggen middel. Door vitamine B verandert de geur van je zweet en  ruik je minder lekker voor de muggen. Natuurlijke vitamine B is veel te vinden in de meeste dierlijke producten, groente, fruit en graanproducten.Moeite om genoeg vitamine B binnen te krijgen? Bij de drogist zijn ook supplementen verkrijgbaar.