VELUX Blog

Jun 19, 2020 1:00:00 AM | Onderwerpen: inspiratieWaarom heeft jouw thuiskantoor frisse lucht en daglicht nodig?

Nu we steeds meer thuiswerken, is het binnenklimaat waarin we dat doen nog belangrijker geworden. Hoe zorg je ervoor dat je thuis een gezond binnenklimaat hebt?

Frisse lucht

Hoeveel weet je eigenlijk over het binnenklimaat in jouw huis?
Wist je dat de lucht die wij inademen net zo belangrijk voor ons is als het eten en drinken dat we binnenkrijgen? Of dat een gemiddelde volwassene elke dag ongeveer 15.000 (!) liter lucht inademt? Als die lucht niet fris of goed genoeg is, kan je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of een geïrriteerde keel.

.. maar maak je geen zorgen!

Door gewoontes aan te passen en een paar hulpmiddelen in te zetten, kan je de kwaliteit van de lucht die je inademt enorm verbeteren. En dit helpt vervolgens weer om je gezonder én productiever te voelen.

Slechte lucht thuis kan door een aantal veel voorkomende oorzaken komen: stoom van koken, nat wasgoed, kaarsen, schoonmaakproducten en stof in huis. Door regelmatig schoon te maken met natuurlijke reinigingsproducten verbeter je de lucht in huis al.
Daarnaast is het ventileren van de ruimte cruciaal! Doe dit een paar keer per dag gedurende minimaal 10 minuten. Of je nu gevelramen of dakramen hebt – hoe meer ramen je tegelijkertijd open zet, hoe meer slechte lucht naar buiten kan en frisse lucht naar binnen.

Door deze tips te gebruiken in je dagelijkse routine zorg je ervoor dat je lichaam voldoende frisse lucht krijgt. Door ’s nachts koelere frisse lucht in je slaapkamer te halen, zorg je er ook voor dat je goed uitgerust bent voor een nieuwe productieve (thuiswerk) dag!

136437-01-XXL

Daglicht

Naast frisse lucht is daglicht essentieel voor ons welzijn. Daglicht heeft een positief effect op onze slaap, humeur en leervermogen. Een stabiele hoeveelheid blootstelling aan daglicht gedurende de hele dag verbetert ons lichamelijke ritme, dat essentieel is voor ons lichaamsbalans.

De beschikbaarheid van natuurlijk licht (daglicht) varieert per locatie, vanwege de stand van de zon, weersomstandigheden en seizoenen. Maar simpel gezegd: hoe hoger de zon, hoe meer daglicht de grond bereikt. We hebben vaak in het voorjaar en de zomer het geluk dat we meer toegang hebben tot de zon en natuurlijk licht.

Om ervoor te zorgen dat de uren die je in je thuiskantoor doorbrengt, zo prettig mogelijk zijn, is het belangrijk deze ruimte zo licht mogelijk te maken. Door bijvoorbeeld je bureau of werkplek dichter bij een raam te zetten, krijg je makkelijker toegang tot natuurlijk licht én frisse lucht. Daarnaast helpen lichtgekleurde interieurelementen voor een maximaal gevoel van daglicht om je heen.

142689-01_Offices  V

En tot slot: als je buiten een wandeling maakt, krijg je een boost van daglicht en frisse lucht. Gun jezelf zo nu en dan een pauze en geniet van de frisse buitenlucht waar dit kan.