VELUX Blog

04 september 2019 | Onderwerpen: InspiratieRenovatie en lichtbronnen: wat moet je weten?

Licht, of het nu natuurlijk of kunstlicht is, is een basis instrument van architectuur – om volumes af te lijnen en om je interieur extra leven in te blazen. Bij een renovatie is het nog wat lastiger dan bij een nieuwbouw om de lichtbeleving optimaal te krijgen. Maar maak je geen zorgen, we geven je graag advies om alle beschikbare lichtbronnen in je interieur zo goed mogelijk te benutten, voor een zo fijn mogelijk gevoel in huis.

Ramen vervangen: wat is het effect?

Renoveer je een of meerdere ruimtes in je woning? Door ramen te vervangen kan je daglicht nog meer zijn ding laten doen in je interieur. De nieuwste modellen ramen, verschillende soorten ruiten, lichttunnels, noem maar op, zijn beter afgestemd op onze manier van wonen en leven en geven meer mogelijkheden om naar buiten toe te openen.

Voor je gaat vervangen, breng je eerst in kaart wat er in elke ruimte specifiek nodig is om maximaal te profiteren van deze nieuwe openingen naar buiten toe:

  • Keuken: installeer het werkblad dichtbij een horizontaal raam. Een centraal keukeneiland hoort onder een dakraam om van een maximale hoeveelheid natuurlijk licht te kunnen profiteren terwijl je kookt. Die plaatsing helpt ook om kookluchtjes makkelijker af te voeren.
  • Bureau: je werkplek bevindt zich bij voorkeur in de buurt van een natuurlijke lichtbron, zodat je comfortabel en goed geconcentreerd aan de slag kan gaan.
  • Badkamer: om je makkelijk te kunnen scheren of op te maken, is een raam in de hoogte het beste, of twee laterale ramen waar je de spiegel tussen kan hangen. Zo profiteer je van zoveel mogelijk daglicht en van een natuurlijke, doeltreffende ventilatie.
  • Langwerpige ruimte: om donkere hoekjes te voorkomen, kun je het beste kiezen voor meerdere ramen verdeeld over de volledige lengte. En niet voor één enkel raam in het midden – zelfs als dat een groot raam zou zijn.

135976-01-XXL_LehnerHaus_ES_3575

Kleine of grote openingen?

Meestal wordt er aangeraden om voor meerdere kleine ramen te kiezen in plaats van één groot, om tot een betere verdeling van het natuurlijke licht over elke ruimte te komen. Als je belangrijkste doel is om van een magnifiek uitzicht te profiteren, dan is een groot raam – al dan niet in combinatie met een of meerdere kleine – de beste keuze.

Wordt het dak niet mee gerenoveerd? Dan is de plaatsing en de grootte van de ramen afhankelijk van de dakstructuur. Zijn er bijvoorbeeld draagbalken die de installatie van een groot raam verhinderen?

Bij een nieuwsbouw of een volledig nieuw dak, ben je vrij om ramen te combineren: één groot panoramisch raam en/of meerdere kleinere ramen voor een betere verdeling van het daglicht.

Heb je de keuze uit het vergroten van een raam of het installeren van meerdere kleine ramen? Dan is de tweede optie de beste voor een optimale verdeling van het natuurlijke licht.

 

Bovenlicht: mooi meegenomen

Wat is de beste manier om je leefruimtes tot hun recht te laten komen – zoals de voorzieningen, indeling, inrichting – en een harmonieuze sfeer te creëren? Zorg voor verlichting die tegelijk direct, indirect en diffuus is.

Dakramen hebben het voordeel dat ze de hele dag door diffuus licht binnen brengen. Even doeltreffend als kunstlicht dat zou doen. Met dat verschil dat het om natuurlijk licht gaat, een stuk aangenamer en heilzamer voor ons bioritme!

velux-1

Kunstlicht: hoe en waarom?

Dankzij de reflectie op materialen en kleuren versterkt indirect kunstlicht samen met een natuurlijke bron – zoals een raam – de lichtopbouw en het ruimtegevoel. Het effect is nog groter wanneer het licht gereflecteerd wordt door een helder en glad oppervlak.

Om een ruimte hoger te laten lijken, bevestig je lichtbronnen aan of in het plafond. Voor een ingetogen sfeer schakel je verlichting dicht bij de vloer in.

Geprojecteerd vanuit de overkant verdoezelt het licht foutjes en verzacht het vormen. Als het licht direct over een muur strijkt, krijg je het tegenovergestelde effect. Interessant om bijvoorbeeld een authentieke ruwe stenen muur volledig tot zijn recht te laten komen. Nog een tip: verlichting die je inbouwt achter een kroonlijst of in een nis, brengt reliëf in de kamer door het licht- en schaduwspel.

 

Spelen met kleuren en contrasten

De contrastwerking van kleuren, warme en koude, is ook een belangrijke ingreep om natuurlijke verlichting maximaal te benutten in je interieur.

Het principe is eenvoudig: de lichtste kleur naast een donkere kleur lijkt wit. Vanuit dit gegeven kan je eindeloos variëren met de kracht van complementaire kleuren, om je kamers te verlichten en de gewenste sfeer tot stand te brengen.

111050-01-XXL

Nu enkel nog je verbeelding de vrije loop laten om nieuwe sferen te creëren, als bron van optimaal welzijn in je interieur!

Meer renovatie inspiratie

Misschien interessant voor jou

111050-01-XXL

Meer daglicht en frisse lucht?

Ontdek ook wat meer daglicht en frisse lucht met jouw woning kan doen. Download onze inspiratie brochure voor meer informatie en handige tips! 

Download de brochure

114665-01-XXL

Kiezen voor een Tiny House

Arjan en Marijke hebben besloten om in een Tiny  House te gaan wonen. Waarom ze dat doen en wat deze keuze voor hen inhoudt lees je in hun blog!

Lees de blog