VELUX Blog

Jul 25, 2019 1:00:00 AM | Onderwerpen: inspiratieOptimaal welzijn in huis: vijf goede redenen om te investeren in je zolder

Overweeg je om je zolder eens goed aan te pakken? Omdat hij te somber is of slecht geventileerd? De ruimte onder je dak kan heel wat voordelen bieden, vooral qua goed gevoel thuis. Nog niet overtuigd? Ontdek dan hier vijf goede redenen om te investeren in je zolder:

1. Meer woonruimte op hetzelfde grondoppervlakte

Kinderen die groeien als kool of gezinsuitbreiding op komst? Van plan om van huis uit als zelfstandige te werken? Overweeg dan om in je zolder te investeren. Ondanks het beeld dat je misschien hebt van sombere, klein rommelkamertjes, biedt een zolder wel degelijk extra leefruimte. Hij biedt tal van mogelijkheden: een suite onder het dak met een maximum aan comfort en intimiteit, een rustgevende werkkamer, een nieuwe slaapkamer of een studio voor een tiener die snakt naar meer ruimte voor zichzelf...

Is je zolderruimte lager dan 1,80 meter en daardoor niet handig om permanent te bewonen? Dan nog kan deze een nuttige functie krijgen. Als bibliotheek voor boeken die je uit hebt maar wel graag bewaart bijvoorbeeld. Of voor een ligbad als je in de badkamer beneden enkel een douche hebt.

De zolder benutten voor een uitbreiding gaat niet ten koste van de grondoppervlakte die je ter beschikking hebt voor een tuin of terras in tegenstelling tot een uitbouw die deze zones wel verkleint. Terwijl je met een uitbouw nieuwe, bijkomende ruimte creëert, haalt je zolderproject meer uit een reeds bestaande ruimte, zonder woonoppervlakte ergens anders vandaan te halen.

128318-01-XXL
2. Meerwaarde bij verkoop

Een logeerkamer, een kantoor of een droomsuite op zolder – met behoud van je volledige tuin of terras – verhoogt vast en zeker de waarde van je woning als je deze ooit verkoopt.
Ook al is dit niet je eerste prioriteit wanneer je renovatieplannen maakt, deze meerwaarde loont de moeite naar voor de toekomst.


3. Geen ingrijpende werkzaamheden

Behoefte aan extra plek maar geen zin in een zenuwslopende nieuwbouw of een veeleisende uitbouw? Dan is met de zolder aan de slag gaan dé oplossing.

In de praktijk komt het realiseren van een uitbouw bijna neer op nieuwbouw: fundering, metselwerken, loodgieterij, elektriciteit, dakbedekking… Vaak absoluut de moeite waard, maar een grotere investering in tijd en geld dan een zolder renovatie. Een doordachte en goed georganiseerde renovatie biedt verschillende interessante uitbreidingsmogelijkheden


4. Je geniet van meer natuurlijk licht

Renoveren, oké. Maar waarom de zolder? Als er ook een kelderverdieping is, kan je die toch inrichten?
Ja, maar dan moet je minstens isoleren om het comfortabel te maken. En het blijft, in tegenstelling tot bij een zolder, lastig om er voldoende natuurlijk licht binnen te brengen. Terwijl natuurlijk licht nu net onmisbaar is voor de feelgoodfactor en het humeur van de bewoners.

Met een ingerichte zolder waar het raamoppervlak 12% van de afmeting van de vloer bedraagt, geniet je van een lichte en bijzonder aangename leefruimte waar je met plezier verblijft. De zolder verbeteren en aankleden verhoogt dus direct de sfeer in huis, dankzij een flinke dosis daglicht.

138432-01-XXL

5. Besparen op energie en verwarming

Daglicht laten binnenstromen, in het bijzonder via dakramen, helpt je energie besparen.
Aan de ene kant heb je in een perfect natuurlijk verlichte ruimte minder kunstmatige verlichting nodig. Aan de andere kant zorgt de weerkaatsing van de zon op het glas ervoor dat de ruimte vanzelf opwarmt. Zelfs in de winter. En dat heeft een positieve impact op je verwarmingsrekening! In de zomer kan je buitenzonwering toepassen op dakramen om de zonnewarmte buiten te houden.
Als je bij deze renovatie meteen ook stevig isoleert en/of zonnepanelen plaatst, dan profiteert je volledige woning levenslang mee van deze investering.

138584-01-XXL

Beschik je over een zolder die zich leent voor aanpassing? Aarzel dan niet langer om hem te renoveren. Grijp je kans om er een comfortabele, goed verlichte en verluchte leefruimte van te maken, voor zalige momenten in alle rust.

Meer verbouw inspiratie