VELUX Blog

May 28, 2020 1:00:00 AM | Onderwerpen: inspiratieHoe voorkom je oververhitting thuis?

Het lijkt misschien een beetje vanzelfsprekend dat zonwering hier een grote rol speelt, maar hoe werkt dat nu precies het beste?
De zomer is in aantocht en het belooft een warme te worden. Heerlijk! Maar met deze oplopende temperaturen stijgt ook de kans op oververhitting van je woning. Nu we meer thuis zitten dan we gewend zijn, is dit voorkomen nog belangrijker geworden. De zolder, in veel gevallen de warmste plek in huis, wordt ook vaak gebruikt als thuiswerkplek – hoe gaan we die koel houden?

Simpel gezegd is dit de gouden regel:
Overdag ramen en zonweringen dicht houden en zodra het ’s avonds of ’s nachts afkoelt, de ramen openen en je woning door laten luchten.
Inderdaad simpel gezegd, maar hoe en waarom precies, leggen we uit in deze blog.

136436-01-XXL

142089-01-XXLVan zolders is bekend dat ze bij warm weer flink opwarmen. Maar door de steeds warmer wordende zomers en beter geïsoleerde woningen, warmen tegenwoordig gehele woningen te veel op. Uit de Healthy Homes Barometer, blijkt dat 87% van de Europeanen minimaal 1 keer per jaar oververhitting in huis ervaart en 31% heeft het zelfs regelmatig te warm. Hoge temperaturen kunnen vervolgens leiden tot hittestress, verminderde productiviteit en oververmoeidheid . Nederlanders zijn gewend om bij mooi weer de ramen open te gooien, maar eigenlijk zullen we ons steeds meer moeten gedragen alsof we in het Mediterrane gebied wonen.

 

Altijd een prettige temperatuur in huis

Om ervoor te zorgen dat de temperatuur in huis niet te hoog oploopt, is het belangrijk om zoninstraling te voorkomen met behulp van (buiten)zonweringen of rolluiken.

Vooral bij nieuwbouwwoningen is het lastig om zonder actieve koeling de woning koel te houden. Goed isoleren is belangrijk om warmteverlies in de winter te beperken, maar diezelfde isolatie zorgt er in de zomer voor dat een oververhitte kamer minder snel afkoelt. Met goede zonwering kan opwarming al bijna volledig worden voorkomen, omdat de zon wordt tegengehouden voordat deze het glas bereikt.

139076-01-XXL


Ga je voor zonwering of voor een rolluik?

Het voordeel van VELUX buitenzonweringen is dat ze zorgen voor  effectieve warmtewering maar met behoud van daglicht en uitzicht. Wel zo prettig in ruimtes waar daglicht essentieel is, bijvoorbeeld bij het thuiswerken of als de kinderen huiswerk maken. Hierdoor hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van kunstverlichting. Dit bespaart niet alleen energie maar zo kun je ook nog lekker naar buiten kijken.

Gaat het om een slaapkamer? Dan zijn VELUX rolluiken een nog effectievere keuze. Deze houden namelijk niet alleen de warmte buiten, maar ze beschermen ook tegen lawaai en verduisteren de kamer overdag ook volledig. Als het buiten koud is helpen rolluiken ook nog eens energie te besparen, dankzij hun isolerende werking.

Sinds kort zijn er ook de nieuwe VELUX verduisterende buitenzonweringen. Deze bieden dezelfde effectieve warmtewering als de gewone buitenzonweringen maar door de lichtdichte stof zorgt deze ook voor verduistering en een betere nachtrust. 

134959-01-XXL

’s Nachts koelen en luchten

Een van de beste oplossingen om de warmte uit je woning te krijgen is om goed te ventileren wanneer de temperatuur buiten lager is dan binnen. Dit is vaak ’s nacht of vroeg in de ochtend. Als je hoog in je woning (bovenste verdieping) ramen open kunt zetten, kan je je complete woning eenvoudig af laten koelen door ‘thermische trek’. Een dakraam in het hellend dak (bijvoorbeeld boven de trapopgang) en een kiepraam lager in de gevel tegen elkaar openzetten, zorgt ervoor dat de warme lucht in huis ’s nachts wordt afgevoerd en de binnentemperatuur weer lager wordt.

525542-01 2_VELUX_INTEGRA TOP HUNG_Architects_Gallery

Automatische ventilatie

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, ’s nachts ventileren en overdag alles dicht houden. Vaak is dat alleen niet altijd even eenvoudig. Gelukkig kan je een woning ook actief koelen door gebruik te maken van slimme systemen! Zo zijn warmtewerende producten van VELUX met het VELUX ACTIVE binnenklimaatsysteem eenvoudig te bedienen via de smartphone en spraakbesturing. Sensoren kunnen de producten ook automatisch activeren op basis van het klimaat in huis en/of de weersvoorspelling, dan heb je er echt geen omkijken meer naar. Als er hoge temperaturen worden voorspeld, sluiten ramen en zonweringen zich overdag om te voorkomen dat de kamer opwarmt. ’s Avonds gaat de zonwering omhoog en worden verschillende ramen beneden en op zolder tegen elkaar opengezet. Zo kan je nog steeds van de zomer genieten en een gezond binnenklimaat behouden.

Lees meer over VELUX warmtewering

124248-06-XXL