VELUX Blog

29 mei 2019 | Onderwerpen: Inspiratie, TipsHoe houd je je huis gezond?

Of je nu een echte huismus bent of niet, stiekem brengen we 90% van onze tijd binnenshuis door. Dat klinkt als heel veel, maar denk er maar eens over na… Je werkt binnen, zit in de trein of de auto, sport misschien ook wel binnen en ’s avonds zit je nog even op de bank voor je (binnen) gaat slapen.
Maar als je je dan bedenkt dat de lucht die we binnen inademen tot wel vijf keer meer vervuild is dan buitenlucht, hoe gezond zijn we dan eigenlijk bezig?

Dit betekent niet dat we massaal met zijn allen onze tent moeten pakken en in de buitenlucht moeten gaan slapen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om te zorgen voor een gezond binnenklimaat!

Hieronder geven we 4 tips om je huis gezond te houden, waaronder de geweldige oplossing: VELUX ACTIVE

1. Haal groen in huis

Niks gezelligers dan een urban jungle die je woonkamer opfleurt. Een bijkomend voordeel van al dat groen in huis is dat planten schone zuurstof afgeven en helpen de lucht te zuiveren. Daarbij draagt je groenvoorziening bij aan de vochtigheidsgraad van een kamer, wat weer goed is voor je luchtwegen. Wil je er zeker van zijn dat jouw groene vriendjes hun werk goed doen? Neem dan een Lepelplant, de hippe Monstera of een funky Aloë Vera plant in huis.

velux-1

2. Maak vaak schoon

Schoonmaken; niemands favoriete bezigheid, maar het goede nieuws is dat het niet alleen je interieur maar ook jou gezonder houdt. Fijnstof en huisstofmijt krijgen zo geen kans om zich bij jou thuis te voelen. Gebruik voor iedere schoonmaakbeurt natuurlijke en afbreekbare schoonmaakmiddelen, zoals baking soda en appelazijn. Was daarnaast regelmatig (in ieder geval eens in de twee weken) alles van stof op hoge temperatuur.

3. Kies natuurlijke materialen

In huis worden we omringd door giftige stoffen, niet alleen huisstofmijt en fijnstof hangen er rond, maar ook het meubilair, vloeren en (niet natuurlijke) schoonmaakproducten geven giftige stoffen af. Je zou het misschien niet verwachten, maar je kan dit verminderen door de aanschaf van tweedehands meubelen. De giftige stoffen zijn daar vaak al uit vervlogen. Ook natuurlijke materialen geven geen giftige dampen af.
velux3

4. Vermijd vocht

Ieder huis bevat vocht. Zelf geven we iedere dag zo’n anderhalf tot twee liter vocht af door te zweten en uit te ademen. Maar bevat een huis te veel vocht? Dan geef je schimmels en huisstofmijt de kans om bij je in te trekken. Goed ventileren is het devies. Dit doe je niet door iedere dag een half uurtje de ramen tegen elkaar open te zetten, maar door 24 uur lang de lucht te zuiveren.

3_VELUX-Active-indoor-climateMaar hoe zorg je ervoor dat er voldoende frisse lucht je woning binnen laat? 24 uur lang lucht zuiveren kan als een onmogelijke taak klinken.
Een simpele weg naar een gezonder binnenklimaat is VELUX ACTIVE with NETATMO.
VELUX ACTIVE is een smart home systeem dat je aansluit op je elektrisch bedienbare (INTEGRA®) dakramen. De slimme sensoren meten continue de temperatuur, CO2 (koolstofdioxide) én de luchtvochtigheid in je huis en bedienen indien nodig automatisch je dakramen, lichtkoepel of raamdecoratie. Zit je op je werk en begint het onverwachts te regenen terwijl de ramen thuis wagenwijd open staan? Of schijnt de zon feller dan gedacht en warmt de kamer op? VELUX ACTIVE klaart het klusje door de ramen automatisch te openen of te sluiten.
Daarnaast heb je de bediening van VELUX ACTIVE ook altijd bij en in de hand met de VELUX ACTIVE app op je smartphone.
De binnenklimaatsensor is zelf eenvoudig te installeren én werd onlangs in een consumentenonderzoek beoordelen met gemiddeld een 8!

Lees meer over VELUX ACTIVE