VELUX Blog

Jul 25, 2019 1:00:00 AM | Onderwerpen: inspiratieHitterecords worden verbroken: hoe houd je de warmte buiten?

Deze week worden volgens weerdeskundigen hitte records verbroken. Het is ongekend warm in ons land. Temperaturen van over de veertig graden. Best fijn natuurlijk, want we klagen vind ik veel te snel in Nederland. Regent het teveel is het niet goed, is het te warm zitten mensen ook weer te zeuren. Het lijkt nooit goed. Met een pasgeboren baby in deze hitte is het wel even andere koek dan dat ik gewend ben met de andere twee. Zij zijn beide in december geboren. Ze lagen in skipakjes in de wagen. Nu ligt baby W. in een rompertje in zijn warme wieg en mijn oudste van bijna vier slaapt ook op de 'sauna-zolder' onder de VELUX dakramen.

We hebben een sinds een paar jaar een mooi, ruim en nieuw huis. Nieuw betekent: mega goed geïsoleerd. Fijn, dan hoeft de verwarming pas heel laat in het jaar aan. Minder fijn met deze extreme hitte. Ik krijg de warmte ons huis niet uit. Vooral op zolder is het een crime. Daar hebben we drie VELUX dakramen zitten, zonder buitenzonwering. Twee ervan voorzien van verduisterende rolgordijnen. Een, op de overloop, heeft geen gordijn. Toch houden de rolgordijnen de warmte niet voldoende buiten en denk ik er al een jaar of twee over na om een airconditioner te laten installeren in huis. Dat is natuurlijk een kostbare aangelegenheid en daarnaast ook niet heel energiezuinig. Omdat mijn buren allemaal buitenzonwering op de dakramen hebben geïnstalleerd, ben ik online gaan speuren naar alternatieven om het binnen koel te krijgen. 

Dak 1

"Buitenzonwering voor mijn dakramen? Ik wist niet dat het bestond!"

Noem me een leek, maar ik wist dus niet dat VELUX ook buitenzonwering produceerde. Ik hoorde het in een radio commercial de afgelopen weken. Zij maken dus inderdaad onder andere de buitenzonwering of 'screens' die de buren hebben. Deze buitenzonwering houdt 73% van de warmte buiten. Dat is al heel veel en ze zijn voordeliger dan de rolluiken die VELUX ook aanbiedt. Maar ik weet, omdat ik al een rolluik heb op de eerste verdieping, dat deze nog efficiënter zijn. Op de site van VELUX wordt dit bevestigd: de rolluiken houden tot 90% van de warmte buiten. En na jaren nadenken over een oplossing vond ik dat ik met deze hitte en een pasgeboren kindje boven me de luxe rolluiken wel kon permitteren.

Drie ramen, drie rolluiken?

Ik heb wel getwijfeld hoeveel ik er zou aanschaffen. Maar ik denk niet dat het het gewenste effect had gehad als ik maar een of twee ramen had voorzien, in plaats van alle drie de ramen. Dan zou het ene, onbedekte raam alsnog alle warmte naar binnen laten. Ik heb dus inmiddels drie rolluiken geïnstalleerd op zolder en ben werkelijk verbluft van het effect. Het is direct koeler op zolder. Onze zolder heeft een plafond van zo'n vier a vijf meter hoog, warmte blijft dus altijd hangen boven. Dat de warmte er nu niet meer inkomt is een zegen het scheelt op de warmste dagen 8 tot 10 graden. En dat is kan ik je vertellen een stuk aangenamer slapen!

IMG_1469

Welk type rolluiken heb ik gekozen?

Je hebt drie typen rolluiken: handbediend, op netstroom of op zonne-energie. De prijs hangt af van het type en de grootte van jouw Velux dakraam. Hoewel ik voor de voordeligste optie wilde gaan: de handbediende rolluiken, vond ik online een mooie actie voor rolluiken op zonne-energie. Ik heb dus voor de laatste gekozen en daar ben ik nu reuze blij mee.  De rolluiken bedien je binnen met een handige schakelaar, die je aan de wand kunt bevestigen of als afstandsbediening kunt gebruiken. Ik heb de schakelaars niet gemonteerd aan de wand omdat ik niet wil dat het speelgoed wordt voor de kids. Dus ik heb ze veilig opgeborgen waar de kinderhandjes er niet bij kunnen! Kijk maar op de foto, hij vindt het nu al veel te leuk om op de knop te drukken. IMG_1464

Makkelijk te installeren als je een beetje handig bent

VELUX heeft op haar website uitgebreid omschreven hoe je de rolluiken installeert. Met filmpjes, maar ook met een uitgebreide installatiegids. Het is niet heel moeilijk, maar zo kort na mijn bevalling zag ik het toch niet zitten om het zelf te installeren. Ik heb dus via hun website een partner van VELUX gezocht, Dakraamconcurrent.nl, die de luiken uiteindelijk voor me heeft geïnstalleerd. Dat scheelde mij een hoop gedoe en ik wist direct dat het vakkundig gebeurde. Bovendien namen de jongens ook nog alle grote dozen voor me mee zodat ik die niet zelf hoefde af te voeren.

Waarom investeren in rolluiken voor je dakramen?

Allereerst zijn rolluiken de perfecte oplossing voor zo goed als volledige verduistering. Ze bieden je optimale warmtewering en betere isolatie. Maar met dat laatste was in ons huis al niet veel mis, haha. Door de rolluiken is het binnenklimaat volledig te reguleren. En, hoewel we het ons nu niet voor kunnen stellen in dit tropische weer: het geluid van regen en hagel wordt sterk gereduceerd. Kortom het is een complete oplossing voor het beste wooncomfort, plus energie zuinig en een waardige tegenstander van in ieder geval de mobiele airco.

Dak 4

Verbluffend resultaat is de investering waard

Hoewel het best even in de buidel tasten is, is het je investering dubbel en dwars waar. Zoals ik al vertelde daalt je binnentemperatuur tussen de 8 en 10 graden op tropische dagen als vandaag. En dat de kinderen ongestoord kunnen slapen is voor mij natuurlijk ook zegen. Overigens: en fijne bijkomstigheid is dat de oudste nu niet meer zo vroeg wakker wordt van het licht dat onder zijn deur doorschijnt omdat het op zolder nu pikkedonker is. Heel fijn voor mama, die sinds twee weken weer nauwelijks slaapt! Ik zou willen dat VELUX voor mijn eigen slaapkamer ook zo'n mooie oplossing had, maarja dat is geen dakraam helaas... Twijfel je nog? Als je de site of Facebookpagina van VELUX regelmatig in de gaten houdt kun je zomaar eens een mooie actie aantreffen voor een flinke korting op je aankopen.