VELUX Blog

21 november 2019 | Onderwerpen: InspiratieEen steentje bijdragen

Afgelopen september ben ik met Habitat for Humanity, op bouwreis naar Nepal geweest. Ik was onderdeel van het ‘De Stiho Groep’ bouwteam van 21 mensen en samen zijn we met z’n allen hard aan de slag gegaan om daar huizen te bouwen.

Elk jaar mag een VELUX medewerker mee met deze bouwreis en dat jaar was ik de gelukkige. Ik werk nu al een aantal jaren voor VELUX op de Customer Care afdeling voor het professionals team en heb in deze jaren al meerdere collega's zich zien inzetten voor dit geweldige doel. 

En dit jaar was het mijn beurt, ik vertel je hieronder graag waarom we hierheen zijn gegaan, hoe het daar was, wat we daar gedaan hebben en wat deze ervaring voor mij betekend heeft.

Adjustments (2)

Waarom Nepal?

In Nepal leeft een groot deel van de bevolking in armoede. Vooral op het platteland is de armoede groot, meer dan de helft van het land leeft onder de armoedegrens. Hier heeft de bevolking te weinig eten, geen schoon drinkwater of een fatsoenlijk toilet en leeft in lekkende krotten.

Als je dan de vele natuurrampen – overstromingen, landverschuivingen en aardbevingen – bij optelt, begrijp je dat dit mooi land en haar kleurrijke bevolking alle hulp kan gebruiken.

Adjustments (16)
Adjustments (41)
Adjustments (5)
Adjustments (33)
Adjustments (14)
Adjustments (16)
Adjustments (41)
Adjustments (5)
Adjustments (33)
Adjustments (14)

De Stiho Groep op bouwreis

Onze groep was een team van 21 (15 heren en 6 dames) die namens de Stiho Groep deelnamen. Het team was een mengeling van Stiho medewerkers, aannemers van verschillende organisaties en ik (een medewerker van VELUX). We verbleven gedurende de anderhalve week dat we daar waren in een hotel in de buurt.
Wij mochten meewerken aan een project voor getroffenen van een grote overstroming van de rivier Singhiya waarbij duizenden mensen hun huizen en weinig bezit zagen wegspoelen. Deze mensen zijn nu elders ondergebracht. Wij werden ingezet voor een project van 32 woningen en een gemeenschapshuis.
Ons doel was om te helpen met het afronden van minimaal 9 woningen daar. Het is ons uiteindelijk gelukt om er 14 af te ronden, waarmee we 14 gezinnen (met gemiddeld 2 kinderen) hebben kunnen helpen.

In Nepal wonen veel mensen in houten of rieten huisjes, die voor de isolatie afgewerkt zijn met mest. De vloer in de huisjes is gewoon klein. Het is er koud, er is geen afwatering, geen ramen en dus geen licht, de huisjes kunnen niet worden afgesloten en zijn daarom ook niet veilig.

Bij de woningen die wij hebben afgebouwd stond het frame van het huis er al. De vloeren aan de binnenzijde hiervan en de veranda moesten worden gestort en de kozijnen moesten nog worden geplaatst. Toen wij weg gingen waren de lokale overheden bezig met de lichtvoorzieningen voor de woningen. De woningen zelf zullen geen beschikking hebben over riolering. Er wordt hier gebruik gemaakt van sta toiletten en er is één pomp beschikbaar voor drinkwater.
Het grootste voordeel van de nieuwe woningen is dat de bewoners er droog zitten en dat de deuren kunnen worden afgesloten, zo zijn ze van de koude vloeren af en zitten er ramen in de woning en is er meer licht.

Adjustments (62)
Adjustments (19)
Adjustments (61)
Adjustments (25)
IMG_5184
Adjustments (62)
Adjustments (19)
Adjustments (61)
Adjustments (25)
IMG_5184

Mijn ervaring

Negen dagen aan de andere kant van de wereld, wel spannend! Zonder mijn gezin, familie en vrienden. Iets wat ik nog ik nooit eerder heb gedaan maar altijd al heb willen doen.

Ik zou een heel boek vol kunnen plakken met prachtige foto’s, vol indrukken en ervaringen die ik de laatste dagen hier heb opgedaan.
Op de laatste bouwdag in Biratnagar besef ik echt hoe trots ik op mijn medereizigers en mijzelf ben. Wat ik me vooral realiseer is hoe gezegend wij als Nederlanders zijn om geboren te zijn in een land waar basisbehoeftes van de mens een standaard zijn.

Ik ben heel erg dankbaar voor de les die ik kreeg voorgeschoteld van deze prachtige mensen die leven zonder deze basisbehoeften. Zij zijn zich niet bewust zijn van wat ze niet hebben maar vooral gelukkig met wat ze wél hebben. Voor dit mooie volk is dat vooral de liefde voor familie en vrienden, liefde voor elkaar.  Iets waar ik stiekem jaloers op ben en tegelijkertijd niet mee zou willen ruilen. Want wie zou er nou willen leven in een hutje van riet, hout en mest om de kou van de nacht buiten te houden?
Wonend op een stuk grond die je is toegewezen door een lokale overheid om op te mogen leven, leven op een stuk klei waar regenwater niet wegstroomt en ziektes op de loer liggen.
Waar alles en iedereen je hutje kan binnenlopen en kinderen niet de luxe van een eigen veilig bedje kennen.  Ik zou hen zo graag een basis, een fundering of beter gezegd een huis willen geven. Een eerlijke kans in het leven.

Dit is waarom ik zo dankbaar en trots op ons ben. Wij hebben deze kinderen de kans op een eerlijke start kunnen geven, wij maken het verschil.

Bedankt allemaal voor deze ervaring.
Bedankt Habitat, namasté  Nepal.

Misschien interessant voor jou

111050-01-XXL

Meer daglicht en frisse lucht?

Ontdek ook wat meer daglicht en frisse lucht met jouw woning kan doen. Download onze inspiratie brochure voor meer informatie en handige tips! 

Download de brochure

135976-01-XXL_LehnerHaus_ES_3575

Renovatietips voor je badkamer

De badkamer.. vaak de slechtst verlichte en vochtigste leefruimte. Wij geven je wat advies om je badkamer nieuw leven in te blazen!

Lees de blog