VELUX Blog

Dec 11, 2019 1:00:00 AM | Onderwerpen: inspiratie7 valkuilen om te vermijden bij de verbouwing van je zolder

Een hoekje om rustig te werken, de slaapkamer van je dromen, een eigen ruimte voor een tiener. De zolder is de ideale oplossing voor ruimtetekort in je woning of het gevoel dat je krap woont.
Ga jij ervoor? Goed idee!
Maar voordat je begint wijzen we je graag op de mogelijke valkuilen of uitschuivers, zodat je van succes verzekerd bent.

 

Meten is weten
De eerste uitdaging is kiezen waar je je nieuwe zolder voor gaat gebruiken. Dit hangt vaak af van hoeveel ruimte je ter beschikking hebt.
Wil je je zolder bewonen, dan heb je een vrije hoogte van minstens 1,80m nodig. Waar het lager is, kan je je zolder gebruiken voor een berging, een speelruimte voor de kinderen, een badkamer met bad. Dus zelfs met een lage zolder kun je de volledige beschikbare oppervlakte goed benutten.
Beschik je onder het dak over minimaal 15m2? Dan is dit al snel de ideale ruimte voor een kinderkamer of studeer/werkruimte.
Met meer dan 20m2 komt een master bedroom met badkamer of een kinderkamer met twee bedden al in aanmerking. Beslaat de ruimte van je zolder zelfs 30m2 of meer, dan kan je gaan dromen van een kamer met badkamer én inloopkast voor jou en je partner. Ben je een zelfstandige of een thuis werker? Dan wordt je zolder al snel ideaal voor een kantoor.

518845-01 velux_troisdorf_innen_15

Papierwerk
Voor sommige ingrepen, zoals het verhogen van het dak, het aanbrengen van een nieuw raam of dakkapel, heb je de toestemming nodig van de gemeente. Win de nodige inlichtingen in bij de betrokken diensten of bij je architect, vóór je begint met de renovatiewerken. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

 

Watts en water
Droom je van een badkamer onder het dak? Bekijk vooraf dan goed waar de leidingen water van elektriciteit komen, anders riskeer je later minder comfort of zelfs problemen.
Neem ruim de tijd om een plan op te stellen van je verbouwplannen en ga na hoe je de bestaande voorzieningen kan integreren.

141694-01-L

517921-01 velux_efh_eidelstedt_056

Mind your step!
De ruimte onder het dak heeft vaak een vreemde vorm met heel wat kleine hoekjes die mogelijk verloren lijken. De uitdaging ligt in het optimaal benutten van elke vierkante meter. Verder is je missie om de ruimtes zo uit te denken dat je je er makkelijk in kan bewegen.
Besteed eerst aandacht aan de trap. Dit onmisbare element neemt onvermijdelijk plaats in, hou daarmee rekening bij het indelen van je zolder. Denk goed na over de vorm en de inplannen van de trap.

 

Materialen kiezen
Vergelijk zorgvuldig de verschillende mogelijkheden voor een duurzame renovatie mét respect voor je budget.
Kies bijvoorbeeld voor een dakraam dan een traditionele dakkapel. Een dakraam is meer geschikt voor de herinrichting van zolders omdat het meer licht binnenlaat en dit een zuinigere oplossing is. Een andere oplossing kan ook een dakkapel zijn met dakramen, voor meer ruimte én meer licht.

518394-01 VELUX dakkapel serre Putten (5)

Natuurlijke verlichting
Wil je een ruimte waar het aangenaam leven is, dan is voldoende natuurlijk licht onmisbaar. Het effect ervan is van onschatbare waarde voor het welzijn van de bewoners.
Open ruimtes creëren bevordert de helderheid in je vernieuwde zolderruimte. Zorg voor een optimale hoeveel glasoppervlakte, zo kan licht vrij binnenstromen.

 

Energie besparen
Het plan om je zolder opnieuw in te richten is ook een mooie aanleiding om na te denken over nieuwe manieren om thuis energie te besparen. Misschien is dit het moment om te overwegen je dakisolatie te verbeteren. Of om zonnepanelen te plaatsen? Er op tijd aan denken voorkomt spijt achteraf.

138584-01-XXL

Dit zijn een aantal valkuilen die eenvoudig vermeden kunnen worden. Het belangrijkste is om goed na te denken over wat je wilt doen met je zolder en op zoek te gaan naar inspiratie.
Ben je op zoek naar meer informatie over verbouwen? Neem dan eens een kijkje op onze website voor meer informatie en inspiratie!

Meer verbouw inspiratie